×
Szilárd kötés több, mint 50 éve

Nem sok olyan használati cikk létezik, amely öt évtized után is működik. TV vagy kávéfőző? Már rég az elektronikus hulladékok gyűjtőhelyére kerültek. Ing vagy nadrág? Teljesen kimentek a divatból, vagy széttépve, rongyként használatosak. Számítógép? Akkoriban még fel sem találták. A vörösbor az egyetlen olyan dolog, amely minél öregebb, annál jobb. De mi van a ragasztószalaggal? Nemrégiben a norderstedti tesa kutatóközpont megvizsgált egy körülbelül 50 éves terméket – figyelemre méltó eredménnyel.


A történet 2004-ben kezdődött

Petra Lohmann, aki akkortájt termékfejlesztőként dolgozott, szokatlan ajándékot kapott: egy tekercs tesafix® 960 szalagot, amely 31 centiméter széles és 100 méter hosszú volt – és még mindig az eredeti dobozába volt becsomagolva. A feladója Dr. Manfred Engshuber volt, aki 1993-ig Szászország tartományban a Freibergi Műszaki Bányászati Egyetem professzora volt. A most 88 éves Engshuber takarítás során találta a szalagot. „A kétoldalas ragasztótermékeket tesafix® néven 1956-tól fogva vezették be a piacra” – magyarázta Daniel Wallburg, a Beiersdorf-archívum vállalati és márkatörténeti vezetője. „Ha megnézzük a tesa logót és a feliratot, akkor ezt a tekercset minden bizonnyal 1968 és 1976 között értékesítették.” 


A meghirdetett módon teljesít!

2004-ben Lohmann teszteket végzett, hogy megállapítsa, hogy a termék paraméterek mennyiben felelnek meg még mindig az eredeti specifikációknak. „A tapadóerő még ennyi idő után is elég jó volt; acéllemezeken kissé gyengébb, de a különféle műanyagokon a szabványnak megfelelő volt” – emlékszik vissza. Nemrég, újabb 15 évvel később, ismét teljeskörű vizsgálatot hajtottak végre. 


Ennek során a csapat tesztelte a szalag tapadási erejét és maximális húzóerejét, majd dinamikus és statikus nyírási teszteket hajtott végre. Dr. Steffi Naasz, a K + F szolgáltatások és folyamatok vezetője örül az eredményeknek: „A vastagság és a tömeg még közel fél évszázad után is megegyezik az akkori adatokkal, a maximális húzóerő pedig változatlan maradt. A tapadóerő is a tűréshatáron belül van. A dolgok jelenlegi állása szerint a szalagot még ma is el lehetne adni. A tesafix® valóban a hirdetések szerint teljesít!”


Eredeti cikk »

Kapcsolódó bejegyzések


TOP